De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Overeenstemming provincie met boeren die hun bedrijf beëndigen

Overeenstemming provincie met boeren die hun bedrijf beëndigen

DENEKAMP - De provincie Overijssel heeft met zes veehouderijbedrijven overeenstemming bereikt over het vrijwillig beëindigen van veehouderijactiviteiten met nabij stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. De boeren maken gebruik van de Maatregel Gerichte Aankoop, een regeling die wordt gefinancierd door het ministerie en uitgevoerd door de provincies. De rijksoverheid dokt er totaal acht miljoen voor.

De provincie Overijssel slaagde er in om vóór de oorspronkelijke deadline van het ministerie tot een akkoord te komen met de zes bedrijven nabij van de 'stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden'. Volgens gedeputeerde Ten Bolscher vonden de gesprekken in constructieve sfeer plaats. Wel stelt hij dat het ministerie, waar na het vertrek van bewindsman Staghouwer weldra een nieuwe minister zal aantreden, nog eens kritisch moet worden gekeken naar ‘bepaalde hobbels en eisen van de regeling die niet of nauwelijks aansluiten bij de praktijk waarin agrariërs zich bevinden’.

Het gaat dan ‘om fiscale aspecten wanneer een agrarisch ondernemer zijn bedrijf stopt en ook om het niet uitlegbare beroepsverbod’ en de wens om op het erf te kunnen blijven wonen dat soms al generaties lang familiebezit is en daar andere activiteiten te kunnen ontplooien. De provincie zegt bij monde van Ten Bolscher daar wel werkbare ideeën over te hebben om met de minister te delen.

Deel dit nieuws!