De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Noordoost Twente onderzoekt alternatief kleinschalig warmtenet

Noordoost Twente onderzoekt alternatief kleinschalig warmtenet

TUBBERGEN –De energiecoöperatie Greuner, een  initiatief uit de Twentse dorpen Beuningen, Rossum en Weerselo, onderzoekt op verzoek van de gemeenten Dinkelland, Tubbergen en Losser de haalbaarheid en betaalbaarheid van kleinschalige lokale warmtenetten in Noordoost Twente als alternatieve warmtebron voor aardgas. Het initiatief sluit aan op de toekomst van alternatieve duurzame warmtebronnen in plaats van aardgas.

Een optie is om warmte uit de grond te halen (aardwarmte), waarbij een warmtepomp de cv-ketel vervangt. Een werkgroep van inwoners van de genoemde gemeenten in Noordoost Twente heeft kennis opgedaan over technieken en gekeken naar kansrijke gebieden. Daarna is er samen met de gemeente een onderzoeksvraag geformuleerd. De lokale energiecoöperatie Greuner uit Beuningen gaat aan de slag met de onderzoeksvraag. 

Een kleinschalig warmtenet is niet overal mogelijk. Het is interessant voor huizen die relatief goed geïsoleerd zijn, en die niet te ver van elkaar staan. Ook moet er voldoende ruimte zijn in de grond om de warmte eruit te halen en voor buizen om warmte naar huizen te transporteren.

Deel dit nieuws!