De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Extra pompgemaal bij Eefde om Twente bereikbaar te houden

Extra pompgemaal bij Eefde om Twente bereikbaar te houden

ALMELO - Een extra pompgemaal bij Eefde moet zo de extreem lage waterstand op de IJssel op te vangen. Hiermee kan op korte termijn vooralsnog een acceptabel niveau in het Twentekanaal worden bereikt en vanuit daar worden verdeeld over de gebieden van de drie waterschappen.

Het Twentekanaal is een belangrijke waterbron én doorvoerroute voor diverse functies. Denk hierbij aan scheepvaart, landbouw, natuur, drinkwatervoorziening en recreatie. Ook in deze droge periode willen de samenwerkende partijen deze functies zo goed en zo lang mogelijk blijven bedienen.

De waterstanden op de IJssel zijn extreem laag en de verwachting is dat dit nog enige tijd aanhoudt. Het gemaal Eefde zorgt ervoor dat het water vanuit de IJssel via het Twentekanaal wordt aangevoerd. Onder normale omstandigheden kan met dit gemaal ruim 21 kubieke meter water per seconde worden aangevoerd. Vanwege de lage waterstanden op de IJssel kan het gemaal momenteel slechts tien kubieke meter per seconde aanvoeren. Daarom zijn vorige week al twee tijdelijke pompen in bedrijf genomen.

Deel dit nieuws!