De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Formele start bouw CO2-afvang-installatie van Twence in Hengelo

Formele start bouw CO2-afvang-installatie van Twence in Hengelo

HENGELO – Er is vandaag een formeel begin gemaakt met de bouw van  een zogenoemde CO2-afvang-installatie van de afvalverbrander annex energieproducent Twence. Daarvoor stelde het  ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft een subsidie van 14,3 miljoen beschikbaar. De installatie vermindert de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het opwekken van energie bij de verbranding van niet recyclebaar afval. De afgevangen CO2 wordt in vloeibare vorm toegepast in de glastuinbouw.

Twence wekt voornamelijk energie op uit niet-herbruikbaar rest- en bedrijfsafval en is de grootste producent van duurzame energie in Overijssel. Een deel van de CO2 die vrijkomt bij het opwekken van energie, zal het bedrijf afvangen en hergebruiken. Daarmee draagt Twence stevig bij aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot in de regio en daarmee ook aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de aandeelhouders.

Een groot deel van de afgevangen CO2 zal in vloeibare vorm worden geleverd aan de glastuinbouw en is noodzakelijk voor de groei van gewassen. Dat wordt nu voornamelijk gemaakt door verbranding van aardgas. Wanneer de glastuinbouw van het aardgas af wil, dan is de duurzame CO2 van Twence een belangrijk alternatief. Twence levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de glastuinbouw. De installatie gaat naar verwachting eind volgend jaar in bedrijf.

Deel dit nieuws!