De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Alsnog aandacht voor heldenmoed twee Hengelose verzetsmensen

Alsnog aandacht voor heldenmoed twee Hengelose verzetsmensen

HENGELO -  In bijna alle gemeenten in Nederland is vandaag traditioneel aandacht besteed aan het verzet ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In de gemeente Hengelo zijn twee mannen uit het verzet met name genoemd vanwege hun heldenmoed. Henri Moquette en Willem Wilmink werden vanwege hun verzetsdaden gefusilleerd op vliegveld Soesterberg, maar verder nooit.

Vandaag veranderde dat, want beide 'vergeten' verzetshelden kregen vandaag op initiatief van voormalig conservator Van den Broek van Museum Hengelo, met medewerking van de gemeente Hengelo, de Stichting Erfgoed Hengelo en het Bewonersoverleg Midden Hengelo. Ook klonk militaire marsmuziek die associeerde met de vijf jaren van oorlog en geweld en de bevrijding in de eerste maanden van 1945.

Moquette en Wilmink maakten al meteen actief deel aan de activiteiten van een Hengelose verzetsgroep, hadden via tussenpersonen contacten met  andere groepen en na de Amerikaanse interventie met de latere bevrijders. Zelf maakten ze dat niet mee, want ze werden verraden, gevangen genomen wegens obstructie van het Duitse regime en geëxecuteerd. Dat was in 1942 en precies zeventig jaar later viel er vandaag alsnog licht op hun jaren van heldenmoed.

Deel dit nieuws!