De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Creatieve broedplaats in voormalig gymnastieklokaal te Enschede

Creatieve broedplaats in voormalig gymnastieklokaal te Enschede

ENSCHEDE -  Er komt in de al geruime tijd leegstaande gymzaal aan de Zaanstraat te Enschede een creatieve broedplaats. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit nu formeel besloten dat dit initiatief groen licht krijgt. Het betreft een plan van de AKI-ArtEZ. De toetsingscommissie heeft dit plan besproken en bewilligt in het voornemen.

Volgens het college vervullen creatieve broedplaatsen een belangrijke rol in het vasthouden en aantrekken van talent in Enschede op de snijvlakken van technologie, innovatie en creativiteit. In broedplaatsen worden communities gevormd, is ruimte voor experiment, en wordt vorm gegeven aan de oplossingen van morgen, wat de gemeente heilzaam vindt.

De gymzaal in de wijk Deppenbroek is zo'n tien minuten fietsen vanaf het centrum. Er is ruimte om gratis te parkeren. Naast de gymzaal staat een basisschool en vlakbij het Servicecentrum Noord waar een huisarts, fysiotherapeut, consultancybureau, het Wijkteam en een deel overige ambtelijke huisvesting zijn gevestigd. Tegenover de gymzaal bevindt zich een voormalig schoolgebouw dat nu tijdelijk wordt ingevuld en bewoond door creatieven en onder andere kinderyogaschool Jorienosaurus.

Er liggen verschillende kansen voor een broedplaats om binding te vinden met de omgeving en bij te dragen aan de wijk. In de omgeving zien we dat mensen vaak achter de voordeur blijven, terwijl er
genoeg leuke voorzieningen zijn in de wijk. Een laagdrempelige broedplaats waar inwoners van de wijk een kijkje kunnen nemen, zou hier iets in kunnen betekenen. Daarnaast zou er samenwerking kunnen worden gezocht met de nabijgelegen school.

Het gebouw grenst aan de tuinzijde van een rij woningen aan de Deurningerstraat. Er moet daarom vanzelfsprekend rekening worden gehouden met de omwonenden. Dit betekent dat de mogelijkheden van veel geluid (’s nachts) beperkt zijn. Daarnaast moet er overdag rekening worden gehouden met de nabijgelegen basisschool.

 

 

Deel dit nieuws!