De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Collectie Overijssel schenkt aan Memory Museum in Nijverdal

Collectie Overijssel schenkt aan Memory Museum in Nijverdal

NIJVERDAL - Collectie Overijssel heeft  twee bijzondere oorlogsexposities overgedragen naar Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal. Het gaa om de tentoonstelling ‘Dat jullie weten wat oorlog is’ over het dagboek van oorlogsweduwe Pietertje te Rietstap en de expositie ‘WO2 in vijftig Overijsselse foto’s’. Beide exposities zijn vanaf nu te zien  te zien in het museum aan de Grotestraat.

 ‘Dat jullie weten wat oorlog is’ vertelt het verhaal van Pietertje te Rietstap, die in de oorlog haar man Derk verloor vanwege diens activiteiten voor de Trouw Verzetsgroep Bergentheim. Hij  werd in 1945 gefusilleerd. Zijn sjaal met kogelgaten is bewaard gebleven. De expositie bestaat uit verschillende voorwerpen uit het verzetswerk van het echtpaar Te Rietstap plus een digitale presentatie van het dagboek van Pietertje. De opening van de expositie in Nijverdal gebeurt in de aanwezigheid van de familie Te Rietstap.
 
De expositie ‘WO2 in 50 Overijsselse foto’s’  kwam twee jaar geleden tot stand in samenwerking met de inwoners van Overijssel, de provincie Overijssel en het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. De expositie was vanwege de lockdowns slechts beperkt te zien en krijgt nu een duurzame plek in het Memory Vrijheidsmuseum. 
 
Daarnaast schenkt Collectie Overijssel een bijzonder object uit de collectie aan het museum: het borstbeeld van Adolf Hitler. Dit beeld stond tijdens de bezetting in het gemeentehuis van Haaksbergen, dat twee jaar lang werd bestuurd door een NSB-burgemeester. Het maakt nu deel uit van de permanente opstelling in het museum.
 
 
 

Deel dit nieuws!