De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Provincie gaat in Overijssel ook zelf 'strategische gronden' kopen

Provincie gaat in Overijssel ook zelf 'strategische gronden' kopen

NIJVERDAL - Het college van gedeputeerde staten van Overijssel wil een bedrag van honderd miljoen reserveren voor het aankopen strategische gronden in de provincie. Het college wijst in dat verband op grote behoefte aan grond voor opgaven voor Nederland op het gebied van onder meer landbouw, natuur, klimaat, energie, wonen en stikstof. Het kabinet heeft er ook flink geld voor op de plank liggen en wil de provincies stimuleren en faciliteren.

Om de doelen te halen wordt van de provincies verwacht dat ze met voorstellen komen, onder meer waar het gaat om grondverwerving. Daarbij denkt het Overijsselse college aan het aankopen van landbouwgronden en van grondgebonden agrarische bedrijven, vooruitlopend op de nieuwe maatschappelijke opgaven. Het kan ook om de aankoop van andere objecten gaan. Dit vanwege de omvang van de doelstelling in het landelijk gebied.

Het voorstel aan provinciale staten is een zogenoemd anticiperend grondfonds Overijssel te vormen met een maximaal 'werkkapitaal' van honderd miljoen. Het betreft een revolverend fonds, waarbij de opbrengsten van de doorverkoop van de grondposities aan de toekomstige programma's of projecten weer terugvloeien in de centrale pot met geld. In commissieberaad bleek een meerderheid van Provinciale Staten voor het voorstel te porren.

Deel dit nieuws!