De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Gemeentebelang kan in Rijssen-Holten zichzelf ook opblazen

Gemeentebelang kan in Rijssen-Holten zichzelf ook opblazen

RIJSSEN/HOLTEN - Er komt ter zake de politieke onderhandelingen over een nieuw college van burgemeester en wethouders in Rijssen-Holten weinig naar buiten, maar het lijkt erop dat de euforie over de verkiezingswinst van Gemeentebelang deze partij als een boemerang treft. Holtense hoogmoed komt,  zo valt nu te horen in politiek-bevindelijke kringen te Rijssen, ook hier voor de val.

Bij de verkiezingen werd vooral het in Holten sterk gestegen Gemeentebelang de met zes zetels de grote winnaar. Plus de twee zetels van de verwante VVD was de liberale 'groep' dus even groot als de staatkundig gereformeerde SGP, maar dat blijkt uit wat er nu te horen valt toch wat te optimistisch gedacht, want acht zetels is in de raadszaal aan het Schild te Rijssen géén meerderheid.

Het triomfalisme in Holten (met de koopzondag als trofee) heeft op Rijssense partijen, ook profane, een rode lap-effect, want daar is de hang naar maatschappelijk draagvlak en het credo van het we-moeten-het-samen-principe-doen al jaren in zwang, wat  'rode wethouders op het pluche bracht. Los daarvan hebben SPG en ChristenUnie en het CDA (C3-variant) nog 'gewoon' een meerderheid.

 

 

 

 

 

 

 

RIJSSEN/HOLTEN -  Het is in de politieke werkelijkheid van na de verkiezingen de vraag in Rijssen-Holten of het CDA voor wat betreft de koopzondag aan de kant van de confessionele partijen SGP en ChristenUnie staat (in de nieuwe raad goed voor twaalf zetels) of op dit dossier de kant kiest van de meer libertaire partijen, zoals Gemeentebelang, VVD, D66, en PvdA/GL (nu dertien zetels).

De politieke betekenis is dat het CDA, met drie raadszetels de sleutel in handen heeft, want de partij kan beide kampen aan een meerderheid helpen: de confessionelen. Tot dusver koos het CDA altoos voor de macht en ze regeerde vrijwel altijd mee in coalities met de confessionele partijen, maar ook veel profane partijen leverden vaak wethouders, ook de afgelopen jaren met VVD/GB.

Volgens bronnen die niet traceerbaar willen zijn wordt vrij algemeen aangenomen dat het CDA wederom kiest voor een coalitie met SGP en ChristenUnie, maar dat - ook om recht te doen aan de 'schuivende panelen' in Rijssen-Holten - handreikingen nodig zijn, zoals koopzondagen in Holten, natuurbehoud in aan de Ligtenbergerdijk te Rijssen en nieuwe industrie vooral aan de A1 bij Holten.

 

Deel dit nieuws!