De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Na de Dag van Arbeid begint in Enschede aanleg Zuiderspoorbeek

Na de Dag van Arbeid begint in Enschede aanleg Zuiderspoorbeek

ENSCHEDE – Meteen na  Dag van de Arbeid, dus op 2 mei, begint in Enschede de aanleg van het eerste deel van de Zuiderspoorbeek. Dat gebeurt bezijden het Blekerpad van de Haaksbergerstraat tot de Blekerstraat. De beek voert regen- en grondwater van een deel van het centrum en de wijk Horstlanden-Veldkamp de stad uit. De beek geeft enerzijds water de ruimte, verkleint het risico op wateroverlast en creëert daarenboven meer natuur in de stad.

Deze groenblauwe aanpassingen maken Enschede volgens het gemeentebestuur klaar voor de weersomstandigheden van  de toekomst. Enschede anticipeert op  de vanwege het klimaat toenemende zware regenbuien in combinatie met warmere zomers en langere droge perioden. Met de aanleg van de Zuiderspoorbeek is Enschede volgens  het college voorbereid op dit toekomstige weer. Het eerste deel van de beek wordt dit voorjaar en deze zomer aangelegd.

Zodra de beek klaar is, stroomt het regenwater via regenpijpen en straatputjes naar de Zuiderspoorbeek in plaats van naar het riool. De kans is dan kleiner dat het riool overstroomt als het heel hard regent. Zo verdwijnt het vele water veilig de stad uit. Ook trekt de beek grondwater uit Horstlanden-Veldkamp en het centrum. Dit vermindert de grondwateroverlast. De Zuiderspoorbeek kan in totaal 10 miljoen liter water opvangen en beetje bij beetje afvoeren.

De beek volgt het spoor van de vroegere Zuiderspoorlijn, van de Haaksbergerstraat langs het Blekerpad, duikt bij het Volkspark onder de Pathmossingel door en verlaat de stad via de Westerval. Langs en op de oevers van de beek komen zoveel mogelijk bloemen, planten en bomen. Zo ontstaat een nieuw type leefklimaat met water en natuur in de stad. Dit is volgens de gemeente goed voor de biodiversiteit en maakt de omgeving mooier.

Deel dit nieuws!