De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • D66 lijkt in Enschede buiten de nieuwe coalitie te moeten blijven

D66 lijkt in Enschede buiten de nieuwe coalitie te moeten blijven

ENSCHEDE - Het heeft er alle schijn van dat in Enschede de huidige coalitie minus D66 aan het roer blijft. Dit betekent dat Burger Belangen Enschede (BBE) als grootste partij in de lead blijft, op ruime afstand gevolgd door VVD, PvdA en de ChristenUnie. D66 botste de afgelopen tijd al regelmatig met andere partijen, inzonderheid met BBE.

Dat werd ook vanavond in het 'duidingsdebat van de verkiezingsuitslag' wel duidelijk. D66 heeft met name ten opzichte BBE heel andere ideeën over een duurzaamheidsparagraaf. Volgens leidsman Van den Berg van BBE geldt dat vooral het energieke kwesties, want meer energiebesparing, meer zon op dak, en minder windmolens en glasgrond.

De genoemde coalitie ligt in lijnen met het  advies van de informateurs Van Rees (wethouder Almelo) en Veerbeek (gewezen schoolleider) over de interpretatie van de verkiezingen en de gevolgen bij he samenstellen van een college voor de vorming van een nieuwe coalitie in Enschede Een coalitie tussen Burgerbelangen, VVD, PvdA en ChristenUnie is volgens de informateurs het meest kansrijk. Ze achten en coalitie van winnaar BBE (tien zetels) met VVD, PvdA en ChristenUnie het meest recht doen aan de uitslag, zij het numeriek krap, want twintig zetels.

Er zou volgens de informateurs ook goed met wisselende meerderheden kunnen worden, wat ook de oppositie meer ruimte biedt. Voor een tweede BBE-wethouder blijkt in de raad geen meerderheid. Een probleem kan nog ontstaan als de VVD bij de inhoudelijke besprekingen te hoog van de toren zou blazen. Eerder dit jaar zegden PvdA en ChristenUnie (en ook D66) nog het vertrouwen op in de VVD, zowel met politiek-inhoudelijke argumenten als om redenen van onbetrouwbaarheid en gebrek aan standvastigheid.

Deel dit nieuws!