De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Enschede gaat eikenprocessierups met aaltjes en bacteriën te lijf

Enschede gaat eikenprocessierups met aaltjes en bacteriën te lijf

ENSCHEDE  - Er zullen in Enschede 21.000 bomen worden ‘behandeld’ om de toestroom van eikenprocessierupsen zo lastig mogelijk te maken. De bomen worden geïnjecteerd met een goedje dat niet goed valt bij de rupsen, maar wel biologisch is.  Voor de bomen blad ontwikkelen krijgen ze ‘aaltjes’ toegediend waar de rupsen allergisch voor zijn.

De verwachting is dat het aantal eikenprocessierupsen door deze werkwijze met de helft vermindert. Daarna volgt de tweede fase van de bestrijding door een behandeling van de eiken zodra er blad aan de bomen komt en 'bacteriën' hun werk moeten doen. Deze bacteriën worden ingespoten, wat overlast kan geven voor woningen in de buurt.

Dat komt omdat er wordt gewerkt met een trekker en een machine die  enig lawaai veroorzaken. Ook kunnen er door de werkzaamheden brandharen van de eikenprocessierups uit de bomen loskomen, wat huidirritaties kan geven. Vandaar dat de gemeente het advies geeft om tijdens de bestrijding ramen en deuren in de omgeving gesloten te houden.

Omdat de bestrijding erg afhankelijk is van het weer, kan de gemeente niet van tevoren te zeggen waar en wanneer de bestrijdingswerkzaamheden plaatsvinden.

Deel dit nieuws!