De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Erfgoedclubs in Enschede: behoud historie Rigtersbleek/Goolkate

Erfgoedclubs in Enschede: behoud historie Rigtersbleek/Goolkate

ENSCHEDE -  Een aantal erfgoedbeschermers in Enschede, waaronder de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, de Erfgoedvereniging Heemschut en de Stichting Cultureel Erfgoed Enschede ijvert ervoor het complex Rigtersbleek/Goolkate aan te wijzen tot gemeentelijk monument.

Het pand is op dit moment nog in gebruik bij Roberine/Vortex, maar dat gebruik wordt op korte termijn beëindigd omdat de productie naar andere plekken in Nederland en elders zal worden verplaatst, wat deels trouwens al is gebeurd. De nieuwe eigenaar is een projectontwikkelaar.

De bedoeling is er op termijn woningen te bouwen en tot die tijd zijn hallen te huur. De erfgoedclubs dringen er bij de gemeente Enschede op aan ervoor te ijveren een aantal hallen en ook waardevolle interieurelementen te behouden. Met name de werknemers van Roberine zouden 'zeer zorgvuldig' zijn omgegaan met gebouwen en interieurs, maar zij zullen te gelegener tijd vertrekken. Om die reden vinden de erfgoedbeschermers dat nú moet worden bevorderd dat niet alles teloor gaat.

In dat verband wijzen ze ook de ligging van het Rigtersbleekcomplex in zijn omgeving. In het gebied tussen Goolkatenweg, spoordijk, Lambertus Buddestraat en G.J. van Heekstraat ligt nog een rijkdom aan gebouwen en infrastructuur uit de periode dat hier de (textiel)industrie bepalend was. Het gebouw de Spinnerij, de voormalige fabrieksschool, de kantine van Rigtersbleek, de sportvelden van Rigtersbleek en ook de beschermde woonbuurt Plein West Indië hoort tot deze omgeving.

 

Deel dit nieuws!