De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • CDA in Overijssel (en elders) woest over stikstofbeleid Van der Wal

CDA in Overijssel (en elders) woest over stikstofbeleid Van der Wal

NIJVERDAL – De fractie van het CDA in Provinciale Staten in Overijssel hekelt op felle wijze de stikstofaanpak van het kabinet omdat het geen enkel perspectief zou bieden voor boeren  en het platteland. Het door VVD-minister Van der Wal van Natuur en Stikstof, geboren in Oldenzaal, gepresenteerde stikstofaanpak zou te veel de nadruk leggen op de bijdrage die de boeren moeten leveren om de problemen op het gebied van stikstof, natuurherstel, klimaat en water op te lossen. Er is vandaag - toevallig - een statenvergadering.

De nieuw aangetreden bewindsvrouw is voornemens gronden op te kopen en als het niet anders kan agrarische gezinsbedrijven te onteigenen en ze heeft daarmee in den lande zowel verbazing als afkeer geoogst. Niet alleen vanwege de gevolgen voor de boeren en voor de leefbaarheid en de economie van het platteland. Volgens het christendemocratische statenlid Piksen uit Nijverdal is er juist veel meer aandacht nodig voor perspectief voor – met name- jonge agrariërs. ‘Wij willen en kunnen niet zonder onze boeren. Natuur, platteland en boer zijn in Overijssel onlosmakelijk met elkaar verbonden en onze boeren zijn onmisbaar voor de voedselvoorziening’, aldus de woordvoerder Landbouw en Natuur van de CDA-fractie in Overijssel. Mogelijk komt hij vandaag met een motie om het college van gedeputeerde staten, voorop de Rijssende gedeputeerde Ten Bolscher van Landbouw en Natuur, op te roepen het kabinet op andere gedachten te brengen.

De provinciale fractie van het CDA wil dat de minister agrarische gezinsbedrijven duidelijkheid, perspectief en een duurzaam verdienmodel moet bieden. In de stikstofaanpak van de minister is niet of nauwelijks aandacht voor investeren in innovatie. Er moet tevens naar andere sectoren worden gekeken om de stikstofuitstoot terug te brengen. Ook wil het CDA niet dat de provincie door de minister slechts als uitvoerder van steeds weer nieuwe maatregelen wordt gezien, terwijl  volgens Piksen juist op provinciaal niveau wordt gewerkt aan gebiedsprocessen, zoals Natura 2000 en de gebiedsgerichte stikstofaanpak. Van der Wal publiceerde een lijst met 'grote vervuilers' in antwoord op vragen van GroenLinks-parlementariër Bromet.

 

 

Deel dit nieuws!