De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Wierden probeert 'Code Oranje' met plan voor nieuwe bestuurstijl

Wierden probeert 'Code Oranje' met plan voor nieuwe bestuurstijl

WIERDEN/ENTER - De grootste politieke partij Nieuw Enter Wierden staat naar eigen zeggen in de gemeente metterdaad nieuwe politiek voor, namelijk puur lokaal, zonder ballast van 'oude' partijen, maar met beleid en idee├źn van en voor dorp en streek. Het raakt in veel opzichten aan wat ooit Code Oranje was, een burgerbeweging, omdat traditionele politieke partijen uit de mode zouden zijn.

Het is niet allemaal zo nieuw als soms wordt beweerd, leert ervaring, ook in Twente, want in Tubbergen is Code Oranje het deels beproefd. Het idee was meer kennis en kunde uit de eigen gemeente aan te boren, de wensen en verlangens van 'eigen volk' en op basis van gesprekken en peilingen, maar juist in Tubbergen leidde dit de afgelopen raadsperiode tot bestuurlijke diepe crises - haat en nijd.

Het positieve effect kan meer binding en betrokkenheid zijn, maar herbergt tegelijkertijd het gevaar van 'eigen volk' eerst, ook in de betekenis van eigen erf, eigen straat, eigen dorp. In dat verband wordt de staatsman Thorbecke wel eens aangehaald. De grondwetvester vroeg zich af of samenleving en overheid wel het meest aan elkaar hebben. Of niet juist dan aanzien, macht en geld bepalen...

Nieuw Enter Wierden wil er niettemin mee aan de gang. NEW heeft de andere partijen, als laatste de gewezen coalitiepartner CDA, zover gekregen om een 'raadsakkoord' (dus geen coalitie/oppositie meer) na te streven en daar vloeide dezer dagen de aanstelling van de gewezen voorlichter, publicist en systeemvernieuwer Blase uit voort, die ook op ambtelijke en bestuurlijke ervaring kan bogen.

Deel dit nieuws!