De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Onvoldoende geld van rijksoverheid voor beloofde energietoeslag

Onvoldoende geld van rijksoverheid voor beloofde energietoeslag

ENSCHEDE – Net als andere gemeenten met veel inwoners rond het bestaansminimum worstelt Enschede met de vraag hoe de gemeente elk huishouden dat recht heeft op een energietoeslag van achthonderd euro dit geld daadwerkelijk kan geven. Eerder liet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten al weten zich hier zorgen over te maken.

Vanwege de hoog opgelopen energieprijzen besloot het kabinet om armere gezinnen een compensatie te geven van achthonderd euro, zij het uitgekeerd door gemeenten en bedoeld voor huishoudens die maximaal 120 procent van het sociaal minimum hebben om van rond te komen. Voor de maatregel is 679 miljoen euro gereserveerd.

Dat zou genoeg moeten zijn voor 800.000 huishoudens die recht hebben op de tegemoetkoming. Het overige geld kan dan worden gebruikt om de uitvoering van de regeling te bekostigen, maar het blijkt veel te optimistisch gedacht. In een stad als Enschede kan naar het zich laat aanzien lang niet iedereen de energietoeslag tegemoet zien.

Volgens wethouder Kampman van Enschede krijgt  het stadsbestuur ruim twee miljoen euro minder dan nodig is om alle huishoudens recht op de energietoeslag hebben dit bedrag ook te verstrekken. Het zou in Enschede gaan 13.000 huishoudens. Hij wil zich met collega-schepenen  sterk maken voor en spoedig daad bij het woord van rijkswege.

 

Deel dit nieuws!