De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • CDA wil - onder voorwaarden - toch waterwinning in Hammerflier

CDA wil - onder voorwaarden - toch waterwinning in Hammerflier

DEM HAM – Door een nieuwe interpretatie van de CDA-fractie zullen de Staten van Overijssel volgende week waarschijnlijk tóch instemmen met de bouw van een ondergrondse kelder in het Hammerflier voor de opslag van drinkwater. Dit zou nog niet betekenen dat het drinkwaterbedrijf Vitens er ook daadwerkelijk water aan de grond mag onttrekken, want eer er sprake kan zijn van het oppompen van water zou, gestaafd door onderzoek, honderd procent vast moeten staan dat er géén nadelige effecten zullen optreden voor bewoners.

Om die reden denkt fractievoorzitter Van Moorsel van de christendemocraten aan een amendement dat moet voorkomen dat de bouw van een zogenoemde ondergrondse opslag van water impliciet betekent dat die daadwerkelijk wordt gevuld met water. Overigens kán dat volgens de vergunning wel, want mag Vitens vijf miljard liter aan de bodem onttrekken, waar het zich nu beperkt beperkt tot 1,6 miljard. Veel fracties vrezen dat de drinkwatergrootmacht de intentie heeft tot het maximum te gaan. 'Want een kelder bouw je niet zomaar.'

De gemeenteraad van Twenterand is tegen de 'reinwaterkelder' in het Hammerflier omdat het nogal wiedes zou zijn dat die niet ongebruikt blijft. Namens de gemeente uitte wethouder Koster de vrees dat bouwen tot gebruiken zal leiden in een gebied dat vanwege dat  met verzakkende huizen al veel voor de kiezen heeft gehad, met enorme schades en veel psychisch leed. Volgens gedeputeerde De Witte is het college van gedeputeerde staten zich daarvan bewust. Hij zei oog voor de onrust te hebben en samen met Twenterand op te willen trekken.

 

Deel dit nieuws!