De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Drinkwater: provincie dreigt Twenterand; Van Moorsel maant college

Drinkwater: provincie dreigt Twenterand; Van Moorsel maant college

DEN HAM -  Het college van gedeputeerde staten in Overijssel dreigt de gemeente Twenterand te dwingen akkoord te gaan met nieuwe waterwinning in het Hammerflier. Volgens de provinciale overheid kan ze als laatste mogelijkheid haar wil op te leggen met een Provinciaal Inpassing Plan (PIP). Dat gebeurde ook in Borne toen gemeente én bevolking een 'mestfabriek' op Elhorst-Vloedbelt wilden voorkomen, wat kansloos was.

De provincie vaart een eigen koers en dat jeukt ze in Twenterand (met name in Vroomshoop) en ook in Hellendoorn (met name in Daarlerveen) al jaren, onder meer vanwege de grote schades in en aan woningen aan het kanaal Almelo-De Haandrik, waar nog altijd mensen in pijn en puin leven. Daar komt nu het provincievoorstel overheen om in het veen op grote schaal water te willen oppompen, op verzoek van het drinkwaterbedrijf Vitens.

Het college van gedeputeerde staten wil dat de aanleg van de zogenoemde reinwaterkelder in het Hammerflier koste wat kost doorgaat en daarom de aanvraag van Vitens honoreren. Van (verder) onheil op de boorden van het kanaal wil het college niets weten. Het laatste woord zal in Provinciale Staten worden gesproken. Morgen gebeurt dat delibererend in commissieverband (met wethouder Koster als inspreker), volgende week besluitvormend.

Behalve een aantal oppositiepartijen zal in elk geval het CDA als grootste coalitiepartij van leer trekken. Zo heeft  fractievoorman Van Moorsel al een veelzeggende vergelijking met Groningen gemaakt. 'De scheuren zitten niet meer alleen in Groningse huizen, ook Overijssel heeft er last van. Oorzaak: waterwinning van Vitens.'  En ook stelt hij: 'Het bedrijf wil drie keer zoveel water oppompen, wat zal leiden tot nog meer schade. Groningen 2.0?'

Deel dit nieuws!