De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • De Republiek: nieuwe burgemeester Enschede morgen bij telefoon

De Republiek: nieuwe burgemeester Enschede morgen bij telefoon

Als er geen gekke dingen gebeuren wordt morgenavond bekend wie de nieuwe burgemeester van Enschede zal zijn. Er vindt dan een besloten vergadering plaats van de gemeenteraad, die vervolgens uit twee van hoger hand geschikt bevonden kandidaten een keuze maakt. Dat gebeurt in beslotenheid. Beide belangstellenden wachten thuis op een telefoontje, de ene om te vernemen dat zij of hij het net niet is geworden, den andere om te horen dat hem of haar een ambtsketen wacht.  

De bedoeling is de opvolger van burgemeester Van Veldhuizen in februari formeel te installeren, en de facto daarmee ook de voorzitter van de Regio Twente, die om onduidelijke redenen Twente Board is gedoopt, wat riekt naar jetskiën, witte stranden en blauwe luchten - van 'boardkarton'.

Het is een vorm van journalistieke volkssport om voor de bekenmaking van de naam van de nieuwe drager van de ambtsketen te melden. Dat heet dan een scoop te zijn vanwege de aandacht die het trekt voor het medium dat het onthult. Als ik zou weten wie de nieuwe burgemeester bij het Ei van Ko  zou zijn, zou ik dat melden, maar inhoudelijk is het natuurlijk niet.

Het is goed voor een medium als het gebeurt, weet ik uit ervaring, want bij de rijksrecherche werken ook vooral mensen die hun werk doen, ook als ze er zelf om moeten lachen. Het is gekrenkt eergevoel van een commissaris van de koning (wat ook al een relictfunctie is). Voor de oplage van een krant is het trouwens een zegen, weet ik uit ervaring.

Al die folkloristische flauwekul eromheen, die hele antieke santenkraam met protocollen en procedures, het lijkt me rijp voor de sloop. Burgemeester, het is gewoon een baan! Het is, bijvoorbeeld in Enschede als de grootste stad van Twente, veel belangrijker wie in het voorjaar de wethouders worden. Daar gaat gelukkig de gemeenteraad over, de gekózen gemeenteraad.

Zeven jaar geleden noemde ik Medy van der Laan als kandidaat en dat wil ik wel weer doen, niet omdat ik weet dat ze belangstelling heeft, wel omdat ik denk dat ze het kan en bancaire papieren heeft. En dan nog drie dingen. Ten eerste: ze was bewindsvrouw ten departemente van onderwijs, cultuur en wetenschappen, wat aangename bagage is voor een stad met een universiteit, een hogeschool en een muziekcentrum/theater. Komt bij dat ze Enschede kent doordat ze toezichthouder is geweest bij het Medisch Spectrum Twente. En in deze tijd van klimaatadaptatie is het bovendien ook lang niet gek dat ze  de afgelopen zeven(!) jaar voorzitter was van Energie-Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven.

Of ze in beeld is weet ik niet; de rijksrecherche kan gerust zijn. Natuurlijk heb ik in het kader van 'functie elders' ook nog even gedacht aan Pieter Omtzigt en Han ten Broeke, maar daar is het bij gebleven, want je moet het ook niet overdrijven... Het blijft een procedure van 'boardkarton'.

 

 

 

 

Deel dit nieuws!