De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • De Witte pleitbezorger van behoud kerken als gemeenschapsgoed

De Witte pleitbezorger van behoud kerken als gemeenschapsgoed

DEURNINGEN/REUTUM - Naar het oordeel van gedeputeerde De Witte van de provincie Overijssel zijn bewoners van dorpen zeer vaak gehecht aan hun kerken. Volgens hem heeft de prijsvraag 'Kerkdorp in Beweging' dat aangetoond, want zou zijn gebleken dat veel dorpsbewoners zich zorgen maken over leegloop uit angst een voor hen belangrijke ontmoetingsplek te verliezen.

Volgens de gedeputeerde, zelf woonachtig in de gemeente Tubbergen haar vele dorpen en kernen en buurtschappen, mag de kerk  die functie als 'plek om te ontmoeten en te delen' niet verliezen, ook niet als  het gebouw aan de eredienst wordt onttrokken. Om idee├źn te verzamelen hoe dat zou kunnen schreef de provincie de prijsvraag uit. Er kwamen drie winnaars uit de bus. 

Van die  drie kerken staan er twee in Twente, namelijk de Plechelmuskerk in Deurningen (Dinkelland) en de Simon en Judaskerk te Reutum (Tubbergen). De derde is de Marcellinuskerk in Broekland (Raalte). Alle drie de kerkbesturen ontvangen een bedrag van 25.000 euro om de plannen te helpen verwezenlijken die ze maakten voor een nieuwe bestemming der godshuizen.

 

Deel dit nieuws!