De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Raven en Schrameyer onthullen Anne Frank-boom in Nijverdal

Raven en Schrameyer onthullen Anne Frank-boom in Nijverdal

NIJVERDAL – Bezijden het Memory Vrijheidsmuseum aan de Grotestraat te Nijverdal is vandaag een Anne Frank-boom ceremonieel onthuld ter herinnering aan de Jodenvervolgingen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde in eendrachtige samenwerking door de burgemeesters Raven van Hellendoorn en Schrameyer van Ibbenbüren.

De boom staat symbool voor ten eerste de herdenking van het vermoorden van miljoenen Joden en ten tweede de ten koste van miljoenen die zich verzetten bevochten vrede. In het Memory Vrijheidsmuseum wordt die geschiedenis verteld. Daar is vandaag dus de Anne Frank-boom bijgekomen, een nazaat van de boom die Anne Frank zag als ze vanuit haar zolderkamer van het onderduikhuis aan de Prinsengracht naar buiten keek.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, op 22 maart 1945, vielen vlakbij de plek in Nijverdal waar nu het Memory Vrijheidsmuseum staat 73 doden en nog veel meert gewonden toen Amerikaanse vliegtuigen bommen lieten vallen met als doel spoorverbindingen en doorgaande autowegen voor de Duitsers onbegaanbaar te maken. In de navolgende dagen vond om het half uur, zo is naderhand geboekstaafd, 'op Nijverdal' een begrafenis plaats.

Deel dit nieuws!