De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twente breidt publieke gezondheid uit met prenataal onderzoek

Twente breidt publieke gezondheid uit met prenataal onderzoek

HENGELO - Het dagelijks bestuur van het Openbaar Lichaam Gezondheid, onderdeel van de Regio Twente, stelt voor in de begroting van 2022 geld vrij te spelen voor prenataal huisbezoek vanwege Public Health. De verwachting is dat er geen of weinig gemeenten met bezwaren.

Er worden al lang bestaande projecten/onderdelen samengevoegd en verder geïntegreerd binnen de GGD Jeugdgezondheid, waaronder voorlichting van (aanstaande) ouders en opvoeders in de  veertien Twentse gemeenten.

Met de wijziging van de wet Publieke Gezondheid krijgen gemeenten per 1 janari 2022 vanuit de rijksoverheid de taak om een prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheid (JGZ) aan te bieden aan 'zwangere vrouwen en/of hun gezinnen in een kwetsbare situatie, samen met onder meer verloskundigen, kraamverzorgers en andere zogenoemd ketenpartners.

De gemeenten moet deze wettelijke taak opdragen aan dezelfde organisatie die voor voor hen de JGZ uitvoert. Gemeenten hebben in de meicirculaire 2021 rijksgeld gekregen om prenataal huisbezoek te kunnen bekostigen, maar r moet wel eigen Twents geld bij worden gelegd.

 

Deel dit nieuws!