De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twenterand tegen plan forse toename waterwinning Hammerflier

Twenterand tegen plan forse toename waterwinning Hammerflier

DEN HAM - De gemeente Twenterand dreigt op de rem te trappen als de provincie Overijssel waterwinbedrijf Vitens een vergunning geeft voor het winnen van vijf miljoen kuub water in het Hammerflier. Dat is op basis van de huidige vergunning meer dan een verdriedubbeling. Er mag op basis van het huidige mandaat namelijk 'slechts' anderhalf miljoen liter worden opgepompt.

Volgens wethouder Koster der gemeente Twenterand is het - om het in de sfeer te houden - nog niet in kannen kruiken.  'Ze moeten bij ons zijn', aldus de wethouder daarover in reactie op kritische vragen in de gemeenteraad. 'We zijn in gesprek met Vitens.' De raadsfractie van PvdA/GroenLinks kondigtt een motie aan waarbij het raadslid Reusken een relatie met Almelo-De Haandrik legt.

Formeel is het zo dat nu wordt onderzocht of de drinkwaterwinning in het Hammerflier kan worden uitgebreid. Tegelijkertijd wordt op het terrein van het huidige drinkwaterproductiebedrijf Hammerflier een reinwaterkelder gebouwd om voldoende drinkwater op voorraad te hebben. En Vitens legt een nieuwe watertransportleiding aan teneinde drinkwater beter over de regio te kunnen verspreiden. 

Mede in het licht van het onderzoek van Deltares over het kanaal Almelo-De Haandrik stelt Reusken dat de waterwinning mogelijk ook schade aan opstallen van particuliere eigendommen kunnen ontstaan door verzakking. Koster zei van de week de vinger aan de pols te houden. Voor de gewenste toename van de waterwinning dient Vitens bovendien een geactualiseerde vergunning aan te vragen.

 

Deel dit nieuws!