Vernatting van Natura 2000-gebieden in Twente onafwendbaar
WESTERHAAR/WIERDEN - De provincie Overijssel geeft gehoor de landelijke oekaze om het Wierdenseveld te vernatten en in de Engbertsdijkvenen in Westerhaar een gebiedproces te bevorderen om tot een goede verhouding natuurgrond/cultuurgrond te komen. In beide gevallen is er sprake van door de Europese Unie opgelegde Natura 2000-status.
Om zowel de natuurbescherming als de drinkwaterwinning in en om het Wierdenseveld in stand te houden, moeten er volgens de provincie meer maatregelen worden genomen dan eerder gedacht. Dat gaat ten koste van zo’n 180 hectare extra landbouwgrond. Dat blijkt uit een aanwijzing van minister Schouten nadat de provincie Overijssel er niet uitkwam.
Voor gedeputeerde Ten Bolscher staat vast dat het de boeren 'hard raakt', maar hij erkent ook dat de maatregelen nodig zijn ook met het oog op de stikstofopgave, om deze ontwikkeling aan te grijpen om te werken aan toekomstbestendige landbouw. Afgelopen week reden tientallen boeren in Wierden bij wijze van toeterprotest claxonnerend door het dorp.
De kosten van natuurherstel worden geraamd op 39,5 miljoen euro. Dat is twintig miljoen euro meer dan aanvankelijk begroot. Schouten stelt het geld beschikbaar en het zal voor een belangrijk deel worden gebruikt voor het vergoeden van schade aan gronden met een agrarische bestemming en de noodzakelijk aankoop van landbouwgrond.
In het Natura 2000-gebiedsproces Engbertsdijkvenen, grotendeels gelegen in Westerhaar, komt een ruimer 'uitwerkingsgebied' vast te stellen. Dat gebeurt op voorspraak van boeren, natuurorganisaties, bewoners, landgoed, wildbeheer, waterschap en de gemeenten Twenterand, Hardenberg en Tubbergen. Alles voor behoud en versterking.