Almelo en Twenterand: windmolens, verraders, spugers en zo meer
ALMELO/TWENTERAND - In een hectische en bovenal lange vergadering besloot de gemeenteraad van Almelo hedenavond/nacht over de energietransitie en ook de gemeenteraad van Twenterand had het op de agenda staan. Een politieke meerderheid in Twenterand vindt het van NSB-gedrag getuigen als Almelo de provincie vraagt een regisserende rol op zich te nemen. Almelo doet dat als Twenterand minder energie uit wind en zon wint dan zou zijn afgesproken.
GBT had bijna vier jaar geleden in zijn verkiezingsprogramma staan alleen erfgebonden windmolens (tot 25 meter) toe te willen staan en dus geen joekels hoger dan 240 meter te plaatsen. Deze verkiezingsbelofte wenst GBT niet te breken en dat was mede aanleiding om de provincie te vragen het plaatsen van windmolens gebiedsgericht te beoordelen, in casu het gebied van Almelo, Twenterand en Tubbergen - in de Weitemanslanden.
Dat de gemeente Almelo per motie, ingediend door CDA-raadslid Van Marle, de omliggende gemeenten wil houden aan aantallen en hoogtes van windmolens, maakte dat Elzinga de vergelijking met de NSB maakte, waarover in Almelo door de fractie Democraten.Nu schande over werdgesproken. De gemoederen raakten in Almelo verhit, over het kookpunt, omdat ze het aan de stok kregen. Het raadslid Cete spuugde zelfs van zich af.
De vergaderorde en de debatinhoud waren in Twenterand overzichtelijk, zeker in vergelijking met de vergadering in Almelo was het rust, reinheid en regelmaat, want in de buurstad regeerde de wanhoop in ordeloosheid. Weliswaar trachtte burgemeester Gerritsen manmoedig de orde te bewaren, maar hij zei dat de logica ver te zoeken was, maar te gek voor woorden wat er gebeurde in wat hij een melodrama noemde. Het was al na drieën toen de hamer viel.