Vrijwillige ruilverkaveling Markelo-Noord dient mens, dier en natuur
MARKELO - De gemeente Hof van Twente wil de voorwaarden scheppen voor een hedendaagse ruilverkaveling aan de noordkant van het 'herendorp' Markelo. De bedoeling is dat op basis van vrijwilligheid percelen worden herschikt ten dienste van versterking van de landbouwstructuur en meer veiligheid op de wegen in het gebied.
Het idee is dat boeren doelmatiger kunnen werken bij een meer logische kavelindeling. Door vrijwillige kavelruil wordt de positie van de agrarische sector versterkt. Ook zou dit het dierenwelzijn bevorderen. 'Er kan efficiƫnter gewerkt worden en ook de koeien krijgen meer ruimte hebben om de wei in te gaan', laat de gemeente weten. 'Dit realiseren we door te werken aan grotere huiskavels, minder veldkavels en het verkorten van de afstanden naar de veldkavels. Goed voor de landbouw en ook voor de regio. Immers, minder landbouwverkeer draagt ook bij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid van ons buitengebied.'
Bij de opzet en aanpak is er samengewerkt met de Duurzaam initiatief Markel-Noord (DiMN) dat een samenwerking van twintig grondeigenaren in het gebied Markelo Noord, met als doel te werken aan een duurzamere landbouw, meer biodiversiteit, een beter leefgebied voor weidevogels en een gezond bodembeheer. Het project vrijwillige kavelruil Markelo-Noord loopt drie jaar en wordt mede gefinancierd door de provincie Overijssel.