De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Sloop van 't Bölke markeert eeuw emancipatie en grensverlegging

Sloop van 't Bölke markeert eeuw emancipatie en grensverlegging

ENSCHEDE - Het pand van 't Bölke en twee aanpalende gebouwen Enschede zullen worden afgebroken teneinde er nieuwbouw te plegen. De bedoeling is er 'woningen, commerciële voorzieningen en horeca' te bouwen. De initiatiefnemers zijn Ska-pa en Dura Vermeer en de contracten zijn ruim een week geleden getekend.

Met dr nieuwbouw komt volgens een vandaag verstrekt perscommuniqué 'een eind aan de roemruchte uitgaansgelegenheid'. Dat is een understatement, want ’t Bölke was de langst bestaande gay discotheek van Nederland en België (volgend jaar zou het vijftigste zijn) in enig opzicht beroemd en in veel opzichten vooruitstrevend.

Frans Loohuis en Hans Oude Heuvel, de eigenaren sinds 1990, sluiten de deuren: 'We hebben fantastische jaren meegemaakt en ons door alle ups en downs heengeslagen. Het was altijd hard werken, samen met ons team geëngageerde medewerkers en dankzij de steeds terugkerende gasten uit de stad, regio, het land en buitenland.'

 

 

 

Inspirerende omgeving

De plannen voor de locatie markeren de nieuwe allure van de Molenstraat en het noordelijke stationsgebied. De ontwikkelaars van Ska-pa en Dura Vermeer werken samen met de gemeente en architect aan een ontwerp dat uitgaat van een stedelijke woonomgeving. Er wordt heel bewust nagedacht en ingestoken op een gemengd woonprogramma, passend bij doelgroepen van jong tot oud en bestaande en nieuwe bewoners van Enschede. Dit woonprogramma wordt aangevuld met horeca in combinatie met toekomstbestendige werkplekken. Het plan sluit daarmee goed aan bij toekomstige autoluwe ligging naast het treinstation en de noordelijke toegangsroute tot de binnenstad.

 

 

Afbeelding: Voorlopig structuurontwerp

 

Het toonaangevende complex komt op een prominente locatie aan de Molenstraat en de Korte Hengelosestraat: pal naast het Stadskantoor, op steenworp afstand van het stadscentrum, het station, de uitvalswegen en tal van voorzieningen. Het ontwerp komt van ZECC architecten uit Utrecht en de transactie is tot stand gebracht door Euverman Bedrijfsmakelaars en Vastgoedbeheerders.

Eerste ontwikkeling zuidzijde Molenstraat

Het nieuwe appartementencomplex past in de visie van de gemeente om in het Centrumkwadraat meer dan 1.000 koop- en huurwoningen te realiseren. Wethouder Jeroen Diepemaat: “De komende jaren ligt het accent in het Centrumkwadraat op het ontwikkelen van de zuidkant van de Molenstraat. Dat er nu al partijen zijn die hier willen investeren zegt in mijn ogen veel over het vertrouwen van de markt in het Centrumkwadraat. Realisering is nog wel onder voorbehoud van vaststelling door de gemeenteraad. Maar het is natuurlijk wel jammer dat een icoon als ’t Bölke geen onderdeel meer zal zijn van het Enschedese uitgaansleven.. ”

Stad van de toekomst

Centrumkwadraat is een bundeling van gebieden rondom en ten noorden van het station, met een totale grootte van circa 70 hectare. Met Centrumkwadraat werkt de gemeente aan de stad van de toekomst. Met wonen en werken in een dynamisch gebied met het gevoel van de binnenstad, nabij het station en alle gemakken die een stad heeft te bieden. Duurzaamheid is daarbij vanzelfsprekend.

 

 

 

 

 

Einde van een tijdperk: ’t Bölke in Enschede sluit definitief de deuren
ENSCHEDE – Een van de bekendste horecazaken in Enschede heeft definitief de deuren gesloten. Met de verkoop van ’t Bölke komt er een einde aan een roemruchte geschiedenis van het feestcentrum, dat jarenlang vooral nationale- en internationale bekendheid genoot als gaydiscotheek.

Redactie 10-06-21, 14:06 Laatste update: 15:53
We hebben fantasti­sche jaren meegemaakt

Deel dit nieuws!