De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens MXXV

Daar zul je het voor hebben... Dat zei de broer van mijn oma als een handelaar een bod op een van de beesten op het erf hem beviel.  Iedereen noemde hem oom Berend, behalve zijn vrouw. Ook de twee zonen noemden hem geen boer, want spraken hem aan met vare. Voor het boerenbedrijf hadden de zonen geen enkele belangstelling. Een hunner zou ambtaar ten gemeenthuize worden.

Oom Berend was een natuurmens, meer nog dan met de boerderij en de beesten bezig met het leven in de breedste zin van het woord. Als de dag van gisteren weet ik nog dat ik soms met  mee mocht, 'het land in', waarmee hij hoeve en grond bedoelde. En hoe hij bij elke boom, plant en keutel een verhaal vertelde. Het mooiste vond ik als ik als hij me vertelde over de nietigheid van de aarde.

Ook wist hij zeker dat er meer aardes zijn dan de onze. Dat kon ik toen niet geloven, nu de te meer. Ik vroegin mijn zeven- misschien achtjarige onschuld hoe we daar konden komen en wat dat kostte. Hij zei dat God daar over ging. Ik zei dat ik later als ik groot en rijk was een miljoen zou bieden en oom Berend zei: 'Daar zul je het voor hebben.' Diep van binnen dat ik soms nog dat hij er over gaat. 

Deel dit nieuws!