Tubbergen wil 'boerenopstand' van 1971 gesubsidieerd herdenken
TUBBERGEN - In de gemeente Tubbergen zal dit jaar ruim baan worden geboden aan initiatieven om de 'boerenopstand' te herdenken die precies een halve eeuw geleden in het brandpunt van de nationale belangstelling plaatste. En zelfs wereldwijd werd er bericht over de opstand der boeren, waarbij met name de ruilverkaveling voor de agrarische sector een steen des aanstoots was. Het college van burgemeester en wethouders heeft voor activiteiten die in dit kader plaatsvinden een speciale subsidieregeling gemaakt, waarop wie iets in de zin heeft een beroep kan doen..
De gemeente Tubbergen wil deze gebeurtenis om diverse redenen herdenken. De opstand was, zo motiveert het college, achteraf gezien 'de voedingsbodem voor de manier waarop de gemeente nu wordt bestuurd: samenwerken met inwoners'. De gemeente wil dit jubileumjaar gebruiken om zulks op velerlei wijzen aandacht te geven. Tubbergen schreef geschiedenis, want het verzet der vertoornde veehouders leidde tot felle confrontaties met wat toen nog de Rijkspolitie heette, waarbij de boeren explosieven gebruikten en tank inzetten, zij het dan giertanks.
Een belangrijke reden voor de opstand gramstorigheid was dat er volgens de boeren, die werden gesteund door de gemeente, van hogerhand met procedures werd gerommeld. Overigens was er op en rond de essen wel verdeeldheid over de boerenopstand, want er waren ook boeren vóór de ruilverkaveling, omdat ze dan- zonder omwegen bij hun percelen konden komen en derhalve efficiënter konden werken. Het verzet kreeg de meeste aandacht, tot de dag van nu zijn de meningen verdeeld over aard en schaal - en over de ingezette middelen in deze grondoorlog.