De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Overijssel wil van minister Schouten klaarheid over Wierdenseveld

Overijssel wil van minister Schouten klaarheid over Wierdenseveld

HOGE HEXEL/WIERDEN - De provincie Overijssel vreest de gevolgen van de combinatie van natuurhertstel en drinkwaterwinning in het Wierdenseveld voor de agrarische sector. Dat schrijft het college van gedeputeerde staten van Overijssel in een brief aan demissionair minister Schouten van Landbouw en Natuur. De gevolgen voor agariƫrs zouden groter zijn dan eerder voorspeld

Het college wil met zoveel woorden weten hoeveel geld de minister heeft om boeren schadeloos te stellen als ze anders moeten werken of dienen te vertrekken. Daarover dient naar het oordeel van de provincie duidelijkheid te komen. Er loopt momenteel een gebiedsproces en dat vergt volgens de provincie een zorgvuldige afweging van alle belangen: natuur, drinkwater en boerenbelang.

Uit vorig jaar afgerond onderzoek naar de provinciale strategie voor drinkwatervoorziening blijkt dat de inwoners van Overijssel vooralsnog niet zonder de waterwinningen in Wierden en Hoge Hexel kunnen. Ook blijkten er geen mogelijkheden te zijn het Wierdenseveld als Natura 2000-gebied te schrappen en de doelen en opgaven te verplaatsen naar andere gebieden, aldus de Europese Unie.

De inrichting van een groot gebied als vernattingsbuffer lijkt nodig om de tegengestelde doelen te verenigen, gegrondvest op basis van de inbreng van organisaties en ondernemers die in het gebied actief zijn en die hierover hebben meegedacht. In het gebied zijn straks ook mogelijkheden voor agrarische bedrijven die hun werkwijze aan willen passen aan wat nog wel kan (transitie).

Deel dit nieuws!