Gemeenten verkiezen doelgroepenverordening volkshuisvesting
HENGELO - Net als elders in den lande willen steeds meer gemeenten in Twente het volkshuisvestelijke instrument van de doelgroepenverordening introduceren. Het biedt een gemeente meer invloed bij plannen voor woningbouw. Het gaat dan vaak om het aantal en het soort woningen, met name waar het gaat om de verhouding koop- en huurwoningen De gemeente kan met de verordening eisen stellen bij het beschikbaar stellen van grond aan ontwikkelaars/bouwbedrijven. De landelijke overheid is voorstander van dit beleidsinstrument voor gemeentelijke volkshuisvesting, met prioriteit aan met name sociale huur, het middenhuursegment en de sociale koop.
De doelgroepenverordening kent ook bepalingen over aanvangshuren, staffels, prijzen en toeslagen. De verordening biedt de mogelijkheid in bestemmingsplannen te eisen dat een bepaald percentage van categorieën woningen wordt gerealiseerd in nieuwbouwplannen en bij transformatie van bestaande bouw. Dit kan voor de categorieën sociale huur, middeldure huur, sociale koop en particulier opdrachtgeverschap.
De Wet ruimtelijke ordening stelt daarbij als voorwaarde dat voor sociale huur, middeldure huur en sociale koop in een doelgroepenverordening wordt vastgelegd wat de doelgroepen voor die categorieën zijn en hoe lang de woningen voor die doelgroepen tenminste in stand gehouden moeten worden. Dat kan dan weer de wettelijke basis zijn voor het doorvoeren van gemeentelijk woonbeleid in bestemmingsplannen. De doelgroepenverordening heeft betrekking op zowel nieuwbouw als transformatie van bestaande bouw, waarbij de gemeentelijke Woonvisie vormt het inhoudelijke uitgangspunt is voor deze verordening.