De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twenterand drijft met NUO-restrictie Almelo en Wierden in nauw

Twenterand drijft met NUO-restrictie Almelo en Wierden in nauw

ALMELO/TWENTERAND - Mocht de gemeenteraad van Twenterand weigeren om deel te nemen aan de Nieuwe Uitvoering Organisatie (NUO) voor de het regelen van de sociale werkvoorziening én de participatiewet, dan zullen de raden van Almelo en Wierden een nieuw besluit moeten nemen. Dat stelt wethouder Van Abbema van Twenterand die om deze reden 'haar' raad wil bewegen toch toe te treden. Dat lijkt een meerderheid in de raad niet van zins.

Zo vindt GBT, de grootste fractie in Twenterand, dit vooral een probleem van Almelo en Wierden. Volgens fractieleider Elzinga van GBT zijn er veel redenen om NUO links te laten liggen. Hij denkt dat het beter werkt om diensten in te kopen bij de NUO, maar ook bij een sociaal werkbedrijf als Larcom, waar nu al mensen uit de kernen van Twenterand een wsw-organisatie arbeid op maat verrichten. Dat kan op basis van zogenoemde dienstverleningsovereenkomsten.  In dat geval treedt Twenterand bestuurlijk niet tot de NUO toe, wat andere gemeenten op de emmer kan vriezen.

Ook met Almelo zou dat kunnen, maar dat is wel wat anders dan Almelo in gedachten had, want daar hoopten ze via hun Werkplein mensen beter aan het werk te krijgen.  Dat geldt ook voor Wierden, waar daar heeft de raad hiertoe besloten en zei wethouder Kortenhoeven dat het allemal prima zou worden geregeld. Kennelijk gingen Almelo en Twenterand ervan uit dat het zou worden geregeld, maar als Twenterand buiten de NUO blijft is een nieuw raadsbesluit nodig.

Bij de oprichting vijftig jaar geleden werkten zes gemeenten in Soweco samen, want behalve Almelo, Tubbergen, Twenterand en Wierden ook Hellendoorn en Rijssen-Holten, maar die namen de uitvoering van de Sociale Werkvoorziening vorig jaar in eigen hand. Het waren de wethouders Maathuis van Almelo en Van Abbema van Twenterand die de NUO bedachten. Beide gemeenten verwachtten geen tegenstand, maar Twenterand wil nu het tot leedwezen van de 'eigen' wethouder Van Abbema en haar fractie die haar volgt toch anders, directer, duidelijker en zonder Almelo. Eind deze maand hakt de raad van Twenterand de knoop door, net als die van Tubbergen, en moeten Almelo en Wierden zich nogmaals beraden over de vraag NUO of toch maar liever NONO.

Deel dit nieuws!