De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Lokaal Hellendoorn wil voorkeurspositie 'eigen volk' op huizenmarkt

Lokaal Hellendoorn wil voorkeurspositie 'eigen volk' op huizenmarkt

HELLENDOORN - De raadsfractie van Lokaal Hellendoorn wil dat het college van burgemeester en wethouders alle wettelijke mogelijkheden onderzoekt om inwoners en voormalige inwoners meer kansen te geven op een betaalbare woning  in de gemeente. De fractie Lokaal Hellendoorn wil eigen inwoners op woningmarkt voorrang geven Lokaal Hellendoorn pleit in een brief aan het college om eigen inwoners uit de gemeente voorrang te geven op de woningmarkt. Het zou nu, met name voor starters, vrijwel onmogelijk zijn een betaalbare woning te kopen.

Een van de belangrijkste oorzaken van het probleem is dat veel huizen worden gekocht door mensen met veelal een ruim budget die van buiten komen, maar Hellendoorn een aangename gemeente vinden om te wonen. Deze tendens zou zichtbaar zijn in alle dorpen en kernen der gemeente. 'Deze ontwikkeling drijft de prijzen op en verder is er het gevaar van ongewenste speculatie. Naar verwachting zullen blijkens onderzoek van STEC de komende tien jaar jaren naar verwachting achthonderd woningen worden gekocht gaan worden door mensen (met name gezinnen) van buiten onze gemeente.

Naar de mening van Lokaal Hellendoorn zijn er wettelijke mogelijkheden eigen inwoners c.q. starters en voormalig inwoners (onder wie studenten) meer kansen te bieden op een betaalbare woning. Dit kan bijvoorbeeld door het verkopen van kavels onder de marktwaarde, loting voor een bepaalde doelgroep met een lager inkomen, de afspraak om in ieder geval drie รก vijf jaar in de woning te blijven wonen of het invoeren van een anti-speculatiebeding. Lokaal Hellendoorn vraagt het college deze en eventuele andere mogelijkheden te onderzoeken en kondigt alvast een motie van deze strekking aan.

Deel dit nieuws!