De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Gedupeerde kanaalbewoners vol agitatie in raadhuis Twenterand

Gedupeerde kanaalbewoners vol agitatie in raadhuis Twenterand

VROOMSHOOP/GEERDIJK - Het college van burgemeester en wethouders der gemeente Twenterand zal indien nodig als volksvertegenwoordigende overheid sneller ingrijpen bij overkokend volksverdriet en oprispende boosheidfrustratie onder aanwonenden van het kanaal Almelo-De Haandrik. Dat heeft wethouder Koster vanavond laten weten in een politiek beraad aan het Manitobaplein.

In een lange, pittige en van de zijde van bewoners van zwaar beschadigde huizen (die in elkaar zouden storten als ze niet zouden zijn gestut en verankerd) stevig getoonzette verwijten kreeg het gemeentebestuur van de deels geagiteerde en deels lamgeslagen insprekers forse kritiek te horen. Het grootste verwijt gold de onzichtbaarheid van het gemeentebestuur, terwijl de provincie Overijssel de bewoners naar hun idee met de ene na de andere kluit in het riet stuurde.

Koster liet weten dat hij in het provinciehuis te Zwolle waarlijk niet als een vriend van de Overijsselse politiek te boek staat. Hij j zou wel degelijk op de trom van de provinciale verantwoordelijkheid hebben geslagen, waar gedeputeerde Boerman, in Overijssel verantwoordelijk voor autowegen, spoorwegen én waterwegen, weinig gelukkig zou hebben geacteerd, memoreerde Koster.

Ondertussen vinden de bewoners van de meer of minder beschadigde en soms slooprijpe huizen juist dat Twenterand zijn verantwoordelijkheid moet pakken, eigenlijk al veel eerder had moeten doen, omdat het grootste deel van de 'ramphuizen' op grondgebied van Twenterand staan, namelijk in Vroomshoop en Geerdijk, en ook in Daarlerveen, dat tot de gemeente Hellendoorn behoort.

Dat de gemeente Twenterand meer regie gaat voeren en de provincie vaker op het vestje zal spugen, bleek na collegeberaad (en na middernacht) doordat behalve Koster ook de wethouders Harmsen en Paters in stelling werden gebracht, en aan het eind zelfs burgemeester Broekhuizen. Uit de betogen, met name van de wethouders, bleek dat Twenterand meer gaat/laat monitoren, wat er misging, bijvoorbeeld met de klapankers en het slaan van nieuwe damwanden. Ook werd de vaargeul in het kanaal dieper dan beweerd, geschikt voor grotere (zwaarder beladen) schepen. Bovendien lieten controles te wensen over en werd in onderzoeken een 'piping'-effect (bodemzandverschuiving) uitgesloten. Volgens deskundigen, onder wie expert Van Baars, ten onrechte. Twenterand zit er nu dichter op en verwacht half juli duidelijkheid over een piping-effect.

 

 

Deel dit nieuws!