De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CMLXV

Soms roep ik irritatie op met al mijn gepruts en geknoei. Al mijn op zijn minst curieuze eigenschappen zijn voor medelevers groter dan voorheen en dan komen er nog moeizame ziekteverschijnselen bij, als ik twee zinnen in één zin wil verpakken zodat 'De straat is niet meer opgebroken' en 'Het lijkt me vandaag mooi fietsweer' verklonteren tot 'Dezestranie mersopbrok slijkteeda movizweer.'

En dan hoor ik ook nog dat ik af en toe ergernis veroorzaak door soms een vraag te stellen die ik eerder ook al stelde. En wellicht de week daarvoor ook. Als ik soms vergeet dat ik een neurologische kwaal heb, beter gezegd een aaneenschakeling van kwalen vanwege een bloeding in de hersens, denk en leef ik alsof er niks aan de hand is. En waarom niet: ik hèb nog geheugen en spraak.

Ik moet opeens denken aan de stukjes die Hein Donner voor NRC Handelsblad schreef, met één vinger getikt, elke dag een stukje. Ik heb ze destijds verzameld. Donner, schaakgrootmeester, kreeg een hersenbloeding toe hij 56 was, net als ik, hij overleed toen hij 61 was, ik ben nu 60. Er liggen op Zorgvlied veel mensen te vergaan die ik heb gekend, bewonderd, onder wie Hein Donner.

Op zijn steen staat:

HIER LIGT HEIN

ZIJN WAS ZIJN

Deel dit nieuws!