BBE in Enschede eist belangrijkste stem in Twentse samenwerking
ENSCHEDE - Als grootste gemeente moet Enschede de lead hebben in de regio Twente. Dat stelt fractievoorzitter Teutelink van Burger Belangen Enschede, de grootste fractie in de gemeenteraad. En ook nog, zo benadrukt Teutelink in een Nieuwsbrief van BBE, de grootste gemeente in Twente, waar - zo voert hij aan - een kwart van alle inwoners van de regio woont. Hij wrijft de andere gemeenten 'Calimerogedrag' aan. 'De andere gemeenten kijken altijd naar Enschede om het voortouw te nemen, maar als we dat vervolgens doen, dan vindt men weer dat Enschede te dominant is. Het is nooit goed of het deugt niet', aldus de leidsman van BBE.
In alle gemeenten worstelen gemeenten/gemeenteraden met plannen voor nieuwe vormen van samenwerking. Zo wordt een Twente Board geƫffectueerd waarin behalve de gemeenten (met een extra zetel voor Enschede), onderwijsinstellingen (UT, Saxion en ROC van Twente) en een aantal Twentse bedrijven meepraten over de toekomst van Twente en beoogde investeringen, zoals de Regiodeals. Het doel is betere samenwerking, meer slagkracht en vooral meer investeringen in de sociaaleconomische infrastructuur in en structuurversterking van Twente. Er komen twee 'regelingen' naast de Twente Board, voor gezondheid en voor recreatie.
BBE stelt nu, aan de vooravond van besluitvorming, dat de gemeenteraden beter betrokken worden bij de nieuwe opzet en dat Enschede niet alleen in de Twenteboard, maar zeker ook in de bestuursovereenkomst een belangrijke stem moet hebben. 'In de oorspronkelijke opzet van de bestuursovereenkomst was dit namelijk niet het geval en dat is onacceptabel. In de bestuursovereenkomst wordt namelijk ook veel besproken wat in de Twenteboard niet wordt besproken. Het kan niet zo zijn dat Enschede, als grootste stad, hierbij geen stemrecht geeft', aldus Teutelink. Veel gemeenten hebben de komende weken nog overleg gepland.