De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Twence stelt dat gemeenten niet zomaar kunnen uittreden/cashen

Twence stelt dat gemeenten niet zomaar kunnen uittreden/cashen

ALMELO - De gemeenten Almelo, Oldenzaal, Rijssen-Holten en Twenterand hebben tijdens de onderhandelingen over de aan- en verkoop van aandelen Twence geen genoegen genomen met het bedrag dat ze bij verkoop zouden toucheren. En ze balen als een stekker dat het afvalverbrandings- en energieopwekkingsbedrijf in Hengelo veel minder dividend uitkeert aan de aandeelhouders dan de winst mogelijk maakt.

Almelo en Oldenzaal gaven jaren geleden al aan uit te willen stappen, want vinden dat Twence zich in de markt van afval en energie prima kan redden en de overheid (gemeenten) niet nodig heeft. Dat deze beide gemeenten en in hun kielzog nu ook Twenterand niet het  ‘uittreden’ moeilijk maakt heeft volgens een woordvoerder van het bedrijf te maken met het zogenoemde gedeeld aandeelhouderschap.

Er is over dit jaar volgens Twence nog niks te zeggende winst . Over 2019 bedroeg de nettowinst van 11,8 miljoen euro bij een omzet van 116,8 miljoen. Dat was wel minder dan de 14,5 miljoen van 2018, maar nog altijd aanzienlijk.  De gemeenten Hellendoorn, Losser en Wierden willen juist bijkopen, maar hun gesprekken met andere aandeelhoudende gemeenten zouden ook zijn afgeketst op de prijs. Hetzelfde geldt voor Berkelland.

Twence wijst in dat verband op de afspraak die destijds met de  Regio Twente dat Twence in ruil voor het gedeeld aandeelhouderschap elk jaar een miljoenenbedrag in Twentse projecten steekt die gericht zijn op sociaaleconomische  structuurversterkende investeringen, in goede tijden én in slechte tijden. Als een gemeente wil uittreden kan ze dat alleen met algemene instemming en met betaling van de Twence-prijs. Het bedrijf laat ook weten last te hebben van de depressie, die te maken zou hebben met corona-beperkingen.

 

Deel dit nieuws!