De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • LAS wil dat eigen wethouder gevel van Sint Elisabeth behoudt

LAS wil dat eigen wethouder gevel van Sint Elisabeth behoudt

ALMELO - De gemeente Almelo dient alles in het werk te stellen om het gebouw van het voormalige Sint Elisabeth Ziekenhuis te behouden en dan met name de monumentale gevel aan de Hofkampstraat. Dit statement gaf de plaatselijke partij Lokaal Almelo Same. Dat gebeurde bij monde van raadsnestor Stork. Afgewacht moet worden wat het college van burgemeester en wethouders ermee doet, al is het wel wethouder Van Rees van LAS, die als schepen van Bouwen en Wonen hier de eerst verantwoordelijke bestuurder is.

Het gebouw is trouwens een rijksmonument en dateert van bijna een eeuw geleden tot het verrees, naar een ontwerp van de architecten Van Elsberg en Stuyt, als rooms-katholiek ziekenhuis, want als tegenhanger van het protestantse diaconessenziekenhuis en het algemene ziekenhuis. Uiteindelijk gingen de ziekenhuizen van Almelo gezamenlijk op in het streekziekenhuis Twenteborg en werden het roodstenen hoofdgebouw met twee vleugels verbouwd tot cultuurcomplex, genoemd naar het jaar van de opening: Hof 88.

De woningstichting Sint Joseph liet in het gebouw appartementen bouwen. De corporatie zal moeten beslissen wat er gaat gebeuren. Veel appartementen voldoen niet meer aan de eisen van de tijd. Een aantal woongebouwen van latere datum kan worden afgebroken of worden verbouwd. Voor de beeldbepalende straatzijde geldt dat vanwege de rijksmonumentale status niet en voor die delen wil LAS dus sowieso behoud van de bouwwijze en ornamentiek. Van Rees moet over dit deel van Sint Elisabeth in conclaaf met Sint Joseph.

 

 

 

Deel dit nieuws!