De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Rijksmuseum Twenthe heeft toch z'n John Constable, koste wat kost

Rijksmuseum Twenthe heeft toch z'n John Constable, koste wat kost

ENSCHEDE – Over onvermoede wegen met vele kronkels en scherpe bochten komt het schilderij van John Constable ((1776-1837) toch en ook nog voor vast in het Rijksmuseum Twenthe te Enschede. Dat is het resultaat van een omslachtige procedure, waarin alles mogelijk was.

Ruim twee jaar geleden verkeerde directeur Odding van het Twentse museum in de overtuiging het schilderij ‘A view of Hampstead Heath’ te hebben gekocht, maar hij bleek geen eigenaar te zijn, maar niets te hebben omdat het bedrag door een hack in andere handen kwam, maar niet bij kunsthandelaar Dickinson die de verkopende partij was. Het ging uiteindelijk om een bedrag van dik een kwart miljoen.

Na jaren van contacten over en weer is na veel bloed, zweet en tranen recent toch geld naar Dickinson overgemaakt, dankzij interventie van minister Van Engelshoven van Cultuur, want zij kwam met  een aangenaam deel van het geld over de brug. Dat kon mede doordat het Enschedese kunsthuis een Rijksmuseum is, al moest wel een deel van het gelag betalen, al wil Odding daarover geen opening van zaken geven.

Uiteindelijk heeft het Rijksmuseum Twente in Enschede wat het wilde: het volgens kenners beste schilderij van de Engelse landschapsschilder op zaal, als rechtmatig eigenaar.

 

Deel dit nieuws!