De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CML

Van de leerkrachten uit de tijd dat ze nog juffen en meesters waren herinner ik me vooral de vertellers. Daar moet mijn liefde voor verhalen zijn gewekt. Ik hing aan de lippen der leerkrachten. Daar kregen mijn helden vorm, onder wie de Hugo de Groot (vandaag vier eeuwen geleden ontvoerd uit slot Loevesteijn) én meester Groot, die het zó kon vertellen alsof je er getuige van was.

Dat wilde ik ook, dat vertellen, en in zekere zin heb ik mijn leven lang niet anders gedaan, verhalen vertellen en verhalen schrijven. Dat er mensen gevangen worden gezet om wat ze zeggen of schrijven tekent de mens. Hugo de Groot werd gevangen genomen op Loevestein, maar ontsnapte in een boekenkist, een bekend verhaal, waar ik mijn vader woordstruikelend over vertelde.

De essentie was een conflict over religie en tolerantie in het land, terzake de vrije wil, koos ik de kant Van Oldenbarneveldt, wat ik nogal wiedes vind, want hij stond tegenover de geloofsfetesjist annex vechtersbaas Maurrits van Oranje. Het was meester Groot die zijn leerlingen, mij dus ook, uitlegde wat arminianen waren en wat gomaristen. En wat dat met Hugo de Groot te maken had.

Deel dit nieuws!