De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Gemeenten West-Twente willen invloed op woningtypes afdwingen

Gemeenten West-Twente willen invloed op woningtypes afdwingen

WIERDEN - De gemeenten Hellendoorn, Hof van Twente, Rijssen-Holten en Wierden willen een versnelling aanbrengen in de woningbouw voor specifieke groepen, waarbij een accent komt te liggen op starterswoningen in het goedkope en middensegment realiseren, zowel huurhuizen als koopwoningen. Hiertoe is een 'doelgroepenverordening' gemaakt die dit juridisch afdwingbaar maakt.

De verordening zorgt ervoor dat het juridisch mogelijk is om in het bestemmingsplan een bepaling op te nemen dat er voor doelgroepen moet worden gebouwd. Zo kan de gemeente projectontwikkelaars wijzen op de verordening om er met elkaar voor te zorgen dat het nieuwe woningaanbod past bij de vraag van de inwoners van een bepaalde gemeente.

'We zien in heel het land dat starters op de woningmarkt moeilijk een geschikte woning kunnen vinden. Dat is in de gemeente Wierden niet anders, helaas', stelt wethouder Coes van Wierden in een persbericht. 'Meestal lukt het goed om vooraf afspraken te maken met bouwers en ontwikkelaars. Deze verordening moet dan ook worden gezien als een stok achter de deur, zodat we zeker weten dat huizen in onze nieuwbouwwijken ook betaalbaar zijn voor starters.

Wierden trekt samen op met de omliggende gemeenten die een soortgelijke verordening opstellen zodat er in de buurgemeenten zoveel mogelijk dezelfde regels gelden voor nieuwbouw. 'Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat er voldoende woningen zijn voor onze jongeren zodat zij ook in onze gemeenten blijven wonen. Dat is ontzettend belangrijk voor de leefbaarheid in het gebied.'

Deel dit nieuws!