De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CMXLIX

Over een dode zee en oude rollen. Elke snipper is een verhaal. En het blijft maar snipperen. Al die snippers zijn niet alleen kennis, want ook stennis. Er zijn er nu dus weer een paar tevoorschijn getoverd. Dat gebeurt zo af en toe. Toeval en geluk? Je kunt niet uitsluiten dat die snippers er de avond voor de vondst zijn neergelegd. Eureka, o, wonder.

Het gaat doorgaans, nu ook, om versies van boeken van het Oude Testament, dat later in zijn geheel in de Bijbel zou worden opgenomen om het Nieuwe aan te kondigenn boeken van de profeten Nahum en Zacharia, uit het Oude Testament, dat zoveel belangrijker is, vind ik, dan het Nieuwe. Die boeken zijn geschreven en konden bij gebrek aan faxen en printers alleen door overschrijven worden verspreid en moesten in tijden van gevaar worde verstopt in gaten en grotten. De nu gevonden snippers zouden uit de tweede eeuw na Christus.

Mooi verhaal, over die vondst. Ik vond op een markt in Luxor in de lente van 1981, dus exact veertig jaar geleden, een papyrusblad dat nog volledig volledig intact was en kocht het voor een habbekkrats, maar ik wist natuurlijk wel dat het niks waard was, waar tegenover stond dat het wel mooi de schone Nefertite verbeeldde.

 

Deel dit nieuws!