De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Ook in Twente aandacht veertiende lustrum Ambonezen in het land

Ook in Twente aandacht veertiende lustrum Ambonezen in het land

HOGE  HEXEL - Ook in Twentse gemeenten met een Molukse gemeenschap zal de komende tijd veel aandacht worden besteed aan de komst van de 'Ambonezen' naar Nederland. Er was destijds een eerste opvang in het voormalige kamp Vossenbosch in Hoge Hexel tussen Hellendoorn/Daarle en Wierden. Nadat duidelijk werd dat van de aan de Molukkers van regeringswege meermalen toegezegde repatriëring niets terecht kon komen werd besloten om in enkele gemeenten woningen te bouwen. Dat gebeurde in Almelo, Nijverdal, Rijssen en Wierden.

In al deze plaatsen ontstonden in de jaren zestig van gemeentewege gesubsidieerde en mede daardoor bloeiende sociaal-culturele gemeenschappen, waarvoor stichtingen werden opgericht, zoala Akar Bahar in Almelo, Kandjoli in Wierden, Bunga Tandjung in Nijverdal en Teripang in Rijssen. De kinderen ging naar plaatselijke scholen en werden lid van lokale sportverenigingen. Wel kwamen middenstanders nog geregeld naar de Molukse wijken, zoals de groenteman, de slager ende melkboer ook actief naar kamp Vossenbosch togen met hun handel.

Dat is gaandeweg geleidelijk verdwenen, mede doordat jonge Molukkers de wijken in steeds groteren getale verlieten vanwege studie en (al dan niet gemengd) huwelijk. De huidige bewoners van de 'Molukse' wijken zijn overwegend oud en willen daarom niet weg. De gemeente Wierden maakte indruk door precies tien jaar geleden enkele straatnamen in de wijk te herdopen naar de 'vrijheidstrijders' Martha Tiahahu en Chris Soumokil én de Pattimura-opstand. De gemeente kwam daarmee tegemoet aan een grote wens van de grote Molukse gemeenschap.

Een stichting in Wierden nam ook het initiatief tot de oprichting en het behoud van een monument, als een blijvende herinnering aan de gedeelde geschiedenis van het kamp Vossenbosch, dat vóór de Molukkers er werden gehuisvest in de Tweede Wereldoorlog een 'werkkamp' was. Er zal een beeld van Okke Weerstand uit Tollebeek komen te staan met een informatiepaneel over de bewogen geschiedenis van de plek op de driesprong nabij de Hexelseweg en de Oude Zwolseweg. Ook verschijnt een boek met verhalen uit en over wijk, dorp en ommeland.

 

Deel dit nieuws!