De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Stevig verzet tegen offeren van democratie op altaar Twente Board

Stevig verzet tegen offeren van democratie op altaar Twente Board

LOSSER/NIJVERDAL - Aan de randen van de regio Twente bestaat in toenemende mate politieke weerstand tegen het vergroten van de macht van de Twente Board, die steeds meer doorzetmacht krijgt, hetgeen de  invloed van de veertien zelfstandige gemeenten in Twente inperkt. Ze wijzen erop dat commerciële bedrijven en onderwijsinstellingen steeds meer in de melk te brokkelen krijgen, ten koste van de inhoudelijke inbreng van gemeenten, die het meeste geld op tafel leggen, bijna alles.

Het mag opvallend heten dat het verzet zich vooral in West-Twente manifesteert, want zowel in Hellendoorn-Nijverdal als in Rijssen-Holten, Twenterand, Wierden-Enter bestaat manifest ongenoegen. Dat geldt ook in de gemeente Almelo, waar inhoudelijke én procedurele bezwaren zijn geformuleerd, vanwege te veel  macht en te weinig controle. Zover bekend is de oppositie tegen het vernieuwde regionale bestuur ook in het uiterste oosten van Twente, waar het Losser heet, ook stevig getoonzet.

Opvallend is dat het vooral de raadsfracties van lokale politieke partijen zijn die zich in het verzet tegen de grote invloed van bedrijfsmatige ondernemersclubs en onderwijsinstellingen mengen en meer democratisch controle willen. De verwachting is evenwel dat de voorgestane constructie het bij meerderheid uiteindelijk toch zal halen, vooral omdat de drie grote steden het met steun van voldoende kleinere plattelandsgemeenten ook voordelen van de bedachte constructie te verwachten.

 

 

 

Deel dit nieuws!