De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • BBE vreest voor gevolgen minder toezicht op zoutwinning Twente

BBE vreest voor gevolgen minder toezicht op zoutwinning Twente

 ENSCHEDE - Het voornemen om het verscherpte toezicht op het bedrijf Nobian (voorheen Nouryon) deels los te laten roept bij de raadsfractie van Burger Belangen Enschede (BBE) vragen op. Het mag 'op zich natuurlijk goed nieuws' zijn, laat de partij weten, maar er zijn genoeg zaken die vragen oproepen. En daarop moeten eerst antwoorden komen.

'Het was natuurlijk niet voor niets dat Nobian al sinds 2016 onder verscherpt toezicht staat. Door meerdere (olie) lekkages in het leidingstelsel ontstaan bij boringen en aanleg van zoutputten in de jaren 80. Ook waren er veiligheidsproblemen. In de brief valt te lezen dat SODM twijfels heeft omtrent de technische toepasbaarheid van de vulstof om de potentieel instabiele cavernes mee te stabiliseren. Het proces duurt vervolgens meer dan 100 jaar voordat deze cavernes zijn gestabiliseerd. SODM oordeelt hier dan ook terecht dat deze termijn veel te lang is en teruggebracht dient te worden tot een menselijke maat van ten hoogste enkele decennia.'

Er mag dan volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) veel verbeterd zijn, maar BBE eerst wil liever eerst zien en dan geloven. Nobian zou volgens BBE, de grootste fractie in de raad van Enschede, met een gedetailleerd plan van aanpak moeten komen om (olie) lekkages in het leidingstelsel bij boringen en aanleg van zoutputten te voorkomen.

 

.

Deel dit nieuws!