De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • PvdA in Overijssel vraagt welke gemeenten coronasteun oppotten

PvdA in Overijssel vraagt welke gemeenten coronasteun oppotten

HENGELO -  De statenfractie van de PvdA in de provincie Overijssel wil zo snel mogelijk weten welke gemeenten die rijksgeld voor de culturele sector vasthouden. Het geld is beschikbaar gesteld ter compensatie van de schade die culturele organisaties en instellingen leden. De rijksoverheid stelde volgens de PvdA 150 miljoen beschikbaar. Dat juichen de sociaaldemocraten toe, maar 'op veel plekken komen die miljoenen niet terecht waar het bedoeld is, maar verdwijnt het in gemeentelijke portemonnees'. Naar het oordeel van fractievoorzitter Wissink is dit 'ongehoord en onbehoorlijk'.

'Kleine lokale museums, muziekverenigingen en theaters hebben het enorm zwaar. Onze culturele sector kraakt in z’n voegen. En dan zijn er gemeenten die het geld dat bedoeld is om het buurttheater te redden gebruiken om stoeptegels te leggen. Dat vind ik echt onfatsoenlijk.' Wissink wil dat snel openbaar wordt welke gemeenten op het geld blijven zitten en eist volgende week 'namen en rugnummers' van  het college van gedeputeerde staten. De meest betrokken bestuurders zijn de CDA-gedeputeerden De Witte van Cultuur en Van Hijum van Financiën en Economie.

De sociaaldemocraten eisen 'naming and shaming' teneinde de druk op gemeenten op te voeren . 'En als we nog andere opties hebben om gemeenten over de brug te krijgen, hoor ik dat ook graag. Gemeenten hebben een verantwoordelijkheid voor hun lokale cultuur. Niet alleen voor grote museums, maar juist ook voor het fanfareorkest, de theatergroep en de muziekschool. De crisis duurt inmiddels bijna een jaar, ik vind dat we van gemeenten mogen verwachten dat ze de ernst van de situatie inzien en een plan van aanpak hebben om hun lokale cultuur te redden.

De provincie Overijssel heeft zelf eerder vijftien miljoen gereserveerd om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Noodmaatregelen voor de culturele sector waren onderdeel van dat pakket. 'Onze provincie probeert waar mogelijk bij te springen en te helpen. Dat maakt het nog pijnlijker dat er Overijsselse gemeentes die zeggen dank jullie wel, wij doen niets.'

Deel dit nieuws!