De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   

Overigens CMXXI

Slaap maakt de hersenen schoon. Dat hebben neurofysiologen in 1997 laten weten. Ik las daarover vannacht een artikel naar aanleiding van onderzoek aan de Universiteit van Leuven. Dat deed ik toen ik een boek van Slauerhoff, 'Het verboden rijk', uit had, maar nog klaarwakker was. Ik besloot dat artikel van de neurofysiologen er nog eens even op na te slaan.

Het boeiendste van hun onderzoek, dat dus bijna zilver is, ik had het toen bewaard en tussen bladzijden van het boek van Slauerhoff gelegd, is dat je er goed op kunt slapen. En ik weet nu ook dat die slaap op zijn beurt de hersenen reinigt. Dat komt, aldus het bericht, doordat de gebieden in de hersenschors dan op een laag pitje staan wat hun functioneren betreft.

Dat zijn vooral die gebieden in de hersenschors die van doen hebben met gedrag, emoties en sociale interactie, want die zijn bij diepe slaap het minst actief. Ik denk dat dit niet geldt voor het lezen van een meeslepend boek van een groot schrijver, zoals Slauerhoff. 'Het verboden rijk' verscheen negentig jaar geleden in zijn eerste druk over een marconist/dichter. Toeval is onzin.

Ik ga zo maar eens slapen om te lezen en andersom.

 

Deel dit nieuws!