De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Opnieuw twee Wilmink-wedstrijden: beste gedicht en liedtekst

Opnieuw twee Wilmink-wedstrijden: beste gedicht en liedtekst

ENSCHEDE/ALMELO - Zowel in Enschede als in Almelo vindt ook dit jaar een wedstrijd plaats om het beste kinderlied en het beste gedicht en aan beide competities is de naam van de dichter en tekstschrijver Willem Wilmink verbonden.  De naamgever  werd geboren in Enschede, ging school in Almelo en voelde zich verwant met beide textielsteden.

De voor het beste kinderlied is een initiatief van Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede en wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur. Met de prijs wordt aandacht gevraagd voor het Nederlandse kinderlied en met name de plaats die het inneemt in het jeugdtheater. Daarenboven is het een eerbewijs aan de schrijver van veel kinderliedjes. De prijs bestaat uit een kunstwerk, vervaardigd door de kunstenaar Helga Kock am Brink en een geldbedrag van vijfduizend euro, waarvan drieduizend voor de tekstschrijver en duizend euo voor zowel de componist als de uitvoerend artiest. De bekendmaking van de winnaar geschiedt in de tweede aprilweek.

De gedichtenwedstrijd vindt in maart voor de 25ste keer plaats in de Bibliotheek Almelo. Elk jaar geeft een dichter een regel op die in het gedicht moet voorkomen en dat is in de jubileumeditie tekstdichter/kleinkunstenaar Mylou Frencken en zij bedacht 'jij komt bij me binnen'. Het begon in 1996 toen directeur Krol van de bibliotheek Wilmink na een boeiend radiogesprek vanuit de bibliotheek voorstelde een regel te bedenken. Dat werd 'Ik sterf van dorst met de fontein voor ogen'. Andere bedenkers van een versregel waren Driek van Wissen, Drs.P., Jan Boerstoel, Ivo de Wijs, Katinka Polderman, Maarten van Roozendaal Ingmar Heytze en Ellen Deckwitz.

Deel dit nieuws!