De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • D66 wil in Overijssel meer invloed inwoners via burgeramendement

D66 wil in Overijssel meer invloed inwoners via burgeramendement

HENGELO - De statenfractie van D66 in Overijssel stelt voor om ook (groepen) inwoners de mogelijkheid te bieden een zogenoemd bugeramendement aan Provinciale Staten voor te leggen. Het heet een aanvullende mogelijkheid voor inwoners van Overijssel te zijn om invloed uit te oefenen op specifieke besluiten die in Provinciale Staten worden genomen. Het voorstel laat, alus voorman Bakker van D66, bij invoering de representatieve democratie geheel in stand.

De beleidsinzet van de provincie Overijssel is volgens Bakker alle inwoners de ruimte te geven om mee te doen. 'Dat is niet voorbehouden aan een specifieke groep, dat geldt voor iedereen en bij elk beleidsthema', aldus de voorman der Democraten in Overijssel. 'Het ondersteunen van initiatieven zonder vooraf al vastgelegde regels en structuren past bij een proactieve provincie die participatie serieus neemt. Naast deze vernieuwende beleidsinzet is het ook nodig aan inwoners zoveel mogelijk formele instrumenten beschikbaar te stellen om in de democratie mee te kunnen doen. Het recht van burgeramendement verrijkt deze mogelijkheden.'

Het is een formelle veerruiming van de mogelijjkheden van ingezetenen om mee te praten en aldus te proberen invloed uit te oefenen op besluiten van het provinciaal bestuur, naast bestaande mogelijkheden als een gesprek aangaan, gebruik maken van het inspreekrecht of het aanbieden van een petitie. Een burgeramendement kan alleen worden ingediend ter wijziging een statenvoorstel waarover Provinciale Staten (op afzienbare termijn) beslissen.

Deel dit nieuws!