De Roskam op Twitter    De Roskam op Facebook   
  • Home
  • Home
  • Nieuws
  • Landschap Overijssel neemt drie molens Noordoost Twente over

Landschap Overijssel neemt drie molens Noordoost Twente over

FLERINGEN/OOTMARSUM/VASSE - De natuurorganisatie Landschap Overijssel  heef drie molens in Noordoost Twente overgenomen van de gemeente Dinkelland en Tubbergen. Het zijn De Mast in Vasse, Frielink in Fleringen en Oude Hengel in Ootmarsum. Deze molens vertellen het verhaal over vroegere productiemethodes. De Mast werd in het verleden gebruikt voor het persen van olie uit zaden en voor het malen van koren. Ook de windmolens Frielink in Fleringen en Oude Hengel in Ootmarsum waren in gebruik als korenmolens.

Vanuit de visie dat landschap behalve uit natuur ook uit cultuur bestaat valt het volgens Landschap Overijssel, binnenkort onder aanvoering van voormalig burgemeester Sijbom van Losser, te betreuren dat steeds meer monumentale vormen van bedrijvigheid verdwijnen als ze geen kans op 'een tweede leven' krijgen, bijvoorbeeld door ze te gebruiken voor recreatief-toeristische doeleinden. Om die reden zet Landschap Overijssel zich niet alleen in voor natuurbeheer, doch ook voor het behoud van het cultureel erfgoed .

Volgens plaatsvervangend directeur Jongsma vergroot erfgoed de natuur- en cultuurhistorische waarde van het Twentse landschap. 'De molens vertellen het verhaal van onze gemeenschappelijke Twentse geschiedenis. Wij zien dat als een belangrijke verbindende factor. De molens passen goed bij ons erfgoedbeleid en als nieuwe eigenaar zullen we ervoor zorgen dat de molens bewaard blijven én toegankelijk, zodat we de verhalen van het landschap kunnen blijven vertellen.' De gemeenten Dinkelland en Tubbergen zijn blij toe.

 

Deel dit nieuws!